Blästring av båtbotten

Blästring av båtbotten: Förbered dig för TBT-förbudet

Blästra bort TBT-färg från båtbotten med produkter från Dale Teknik. Med våra blästringsmaskiner från IBIX får du effektivt bort båtlack på ett skonsamt och kostnadseffektivt sätt. Vi har även den skyddsutrustning som behövs.

TBT-förbjudet träder i kraft 2027

TBT är ett ämne som har använts i båtbottenfärg i många år för att förhindra begroning. Det är miljöfarligt och kan skada marina ekosystem. Därför förbjuds TBT i lack från och med den 1 januari 2027.


Större system blir dyrare

För privatpersoner och båtklubbar kan det bli kostsamt med att hyra ett större blästringssystem. De portabla blästringsmaskinerna från IBIX är ett bättre val, och blir dessutom en långsiktig investering som betalar sig över tid.


Förbered dig för förbudet

Om du har en båt med TBT-lackad botten är det viktigt att förbereda dig för förbudet. Det bästa sättet att göra det är att blästra bort den gamla lacken och applicera en ny, TBT-fri lack. När du blästrar båtbotten är det viktigt att använda rätt skyddsutrustning. Detta inkluderar skyddsglasögon, skyddsmask och andningsskydd.


Här är några tips för att blästra båtbotten

  • Börja med att rengöra båten noggrant. Detta kommer att hjälpa till att avlägsna smuts och skräp som kan skada blästringsmaskinen.
  • Använd rätt blästringsmedel för materialet på båtens botten.
  • Applicera en ny, TBT-fri lack efter blästring.

Att blästra båtbotten är ett viktigt steg för att skydda miljön. Genom att blästra bort TBT-lacken bidrar du till att förhindra att TBT läcker ut i havet och skadar marina ekosystem.